Wilt u niet met de handen in het haar staan maar goede eerste hulp kunnen verlenen dan is een eerste hulp cursus bij EHBO Poeldijk een goede start.

Meer info >>

De Jeugd is de toekomst, daarom vind EHBO Poeldijk belangrijk om de jeugd in een vroeg stadium op te leiden. Dit doen we al geruime tijd in samenwerking met de basisscholen in Poeldijk.

Meer info >>

EHBO Poeldijk assisteert al jaren bij diverse evenementen in en rond Poeldijk. Organiseert u ook een evenement en heeft u EHBO assistentie nodig

Meer info >>

EHBO Poeldijk bestaat al sinds 1936 en heeft sindsdien al heel wat hulpverleningen gedaan dankzij onze leden.

Wordt lid >>

Historie van de EHBO vereniging “St. Albertus”

1936 De vereniging werd in februari opgericht. De eerste bestuursleden waren de heren Jac. v. Veldhoven-voorzitter, W. Cornel- secretaris, C. Duinisveld-penningmeester, A. Vogelaar en J. Zuidervliet. De eerste docent was Dr. Ter Haar en de eerste verbandmeester was de heer Huet uit Den Haag. De heer Cornel is 27 jaar aan de vereniging verbonden geweest en werd bij zijn vertrek in 1936 benoemd tot ere-lid van de vereniging. Op 22 juli 1936 werd het diploma aan 22 van de 32 cursisten overhandigd. Enkele waren afgehaakt tijdens de cursus en 3 moesten voor het examen worden afgewezen. 1937 Drie jaar lang werd door de EHBO het ziekenvervoer naar het ziekenhuis verzorgd. Dit vervoer ging per omgebouwde luxe auto. Er werden zo 238 slachtoffers en patiënten vervoerd. Dit gratis verzorgt door de EHBO vereniging.

1940 In de mei dagen werd door de EHBO in het dorp 5 posten gemaakt en de gehele dag bezet met 2 man. Met inzet van alle leden kon dit gerealiseerd worden.

1945 In de hongerwinter werden door enkele leden 7 patiënten met een rijwielbrancard, lopend naar het Haagse ziekenhuis Westeinde gebracht. Later vond dit plaats met een omgebouwde driewielerbakfiets, waar twee patiënten gelijk op konden. Zo werden nog verschillende patiënten naar Delft en Den Haag vervoerd.

1947 De EHBO vereniging organiseerde de eerste wielerronde van Poeldijk, hetgeen een groot succes werd. Later ging de organisatie over in andere handen. Jaarlijks vindt dit evenement nog plaats tijdens de feestweek genaamd Rondje Poeldijk.

1949 De vereniging sluit zich aan bij de toen opgerichte Katholieke Nationale Bond voor EHBO

1952 Door het Oranje Kruis werd een officiële kadercursus georganiseerd. De heer Bol heeft hier aan deelgenomen en slaagde. Hiermede was hij de 48ste EHBO-er in Nederland die dat diploma behaalde. Na hem volgden nog enkele leden zijn voorbeeld. In 1959 de heer W. van Koppen, in 1980 mevrouw Van Noord, in 1996 mevrouw A.B.M. Sta, in 1999 mevrouw Y. Meinderts en in 2002 mevrouw M. van Nieuwenhoven.

1953 Tijdens de watersnoodramp werd de EHBO vereniging ingeschakeld. Lees het krantenbericht dat in 2003 verscheen in de Westlandse kranten. (link maken)

1974 Er verschijnt een contactblaadje in de vereniging. Eens in de twee maanden komt het uit, een goede aanwinst voor de vereniging. Heden ten dagen komt het slechts 4 keer per jaar uit. Via het blad de Helpende Hand blijven de leden geïnformeerd over allerlei zaken. Klik hier om de laatste uitgave te bekijken. (link maken)

1975 De contributie werd met 100% verhoogd van fls. 5,00 naar fls. 10,00 per jaar. Dit in verband met de verhuizing naar het Sociaal Cultureel Centrum De Leuningjes. Tot op heden worden daar de lessen gegeven.

1982 Onderleiding van de toenmalige kaderinstructrice werden de eerste Jeugd EHBO lessen op de basisscholen in Poeldijk gegeven. Gelukkig worden deze nog steeds door vrijwillige EHBO-ers gegeven en wel aan scholen in Poeldijk, Honselersdijk en Monster. 1994 Reflecterende hesjes worden aangeschaft. De leden reageren enthousiast. Bij het verlenen van eerste hulp zijn zij nu ook goed herkenbaar.

1998 De welvertrouwde beademingspop Annie werd vervangen door een AMBU-man. De vereniging schafte twee van deze poppen aan. Deze kostbare uitgave werd mede mogelijk gemaakt door het VSB Fonds-Westland.

2003 VSB Fonds Westland sponsort de vereniging met de aanschaf van portofoons. Ook werden er reflexterende hesjes aangeschaft. Tijdens assistentie verleningen zijn de EHBO-ers goed herkenbaar en kunnen zij gemakkelijk en efficiënt met elkaar communiceren. De EHBO vereniging krijgt een website. De gekozen naam is www.ehbo-westland.nl.

2004 EHBO vereniging meldt zich aan bij de Sponsor Loterij om zo iets meer inkomsten te creëren.

2005 In januari 2005 wordt op initiatief van de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO Naaldwijk/Honselersdijk het samenwerkingsverband tussen de Westlandse verenigingen opgericht. Helaas doet de De Lier niet mee, maar daarentegen sluit wel Hoek van Holland zich aan dit samenwerkingsverband. Afscheid van Lydia Sta – kaderdocent sinds 1996. Haar opvolgster is Yvonne Meinderts.

2006 In augustus doet de vereniging voor het eerst mee aan het varend corso. Samen met de samenwerkende EHBO verenigingen hebben zij een boot. Op 14 september worden de leden met partners uitgenodigd voor een koud buffet in Party Centrum Poeldijk ter gelegenheid van het 70 jarig bestaan. Voorzitter Koos Wensveen treedt na 19 jaar af. Hij wordt tijdens de algemene ledenvergadering benoemd tot erelid van de vereniging. Hij wordt opgevolgd door de Jan Verheul. 2007 Firma Van der Valk sponsort de EHBO vereniging door hen 10 Actar poppen te geven. Door deze aanwinst worden de reanimatielessen extra interessant, want er kunnen 20 leden tegelijkertijd bezig zijn. Bestuurslid Kees van Marrewijk treedt na 14 jaar af. Eerst is hij penningmeester geweest en later algemeen bestuurslid. Nu op 77 jarige leeftijd treedt hij af. Hij is op dat moment ook het oudste lid van de vereniging. De algemene ledenvergadering benoemd hem tot erelid van de vereniging.

2008 In juni 2008 krijgt de vereniging een eigen AED apparaat. Het is een geschenk van de Gemeente Westland. Elke Westlandse vereniging, behalve De Lier, kreeg een AED apparaat van de gemeente. Wij kozen voor de Cardiac Science. Een trainer was al eerder aangeschaft.

2009 De vereniging doet in 2009 voor het eerst mee aan de Rabobank Clubkas Campagne. Het is een succes, want er wordt € 275,00 bij elkaar gestemd.

2010 In augustus 2010 wordt een Fat Old Fred Manikin aangeschaft. Het geld is bijeengebracht door de sponsoracties van Albert Heijn en de Rabobank Clubkas Campagne. De mensen worden steeds dikker en daarom is het fijn een pop te hebben die daarmee overeenkomt. Varend Corso 2010 leverde een prijs op. De boot van de samenwerkende EHBO vereniging kreeg de zilveren medaille in de categorie nieuw talentencompetitie. Een heel mooi resultaat! Om waardering te uiten voor het werk van al die vrijwilligers heeft de gemeente Westland een vrijwilligersjaarprijs ingesteld: 'DE LOFTROMPET'. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst waar vrijwilligersorganisaties uit het Westland bij aanwezig zijn. Dit jaar (2010) werd de prijs aangeboden aan alle Westlandse EHBO verenigingen. Het werd een gedeelde prijs met verzorgingstehuis De Kreek in ’s Gravenzande.

2011 Op 12 februari 2011 wordt het 75 jarig bestaan van de vereniging in besloten kring gevierd in Partyrestaurant Vrienden. Het wordt een hele gezellige avond met tapas, drank en muziek. In juni wordt een samenwerkingsovereenkomst gemaakt met VITIS Welzijn. Voor vrijwilligers wordt via VITIS Welzijn enkele verkorte EHBO cursussen aangeboden.

2012 De Helpende Hand wordt weer in gedrukte vorm uitgegeven en per post bezorgd. Het verschijnt twee keer per jaar.

2013 Vereniging lanceert eigen Facebook pagina om zo met de tijd mee te gaan.

2014 Na een cursus over Social Media maakt de vereniging ook een Twitter account aan. Via deze twee moderne kanalen hopen zij nieuwe leden te werven en meer Betrokkenheid bij hun leden te creëren. Tijd is kostbaar daarom start de vereniging met het geven van de opleidingscursus op Zaterdag. In één maand wordt het diploma gehaald. Bestuur, instructeurs en cursisten zeer enthousiasme.

2016 De instructeurs Yvonne Meinderts en Sandra van Geest hebben afscheid genomen. De nieuwe instructeurs zijn Margreth Kaldenhoven en Marion Pellekaan voor de herhalingslessen en Ruud Verbruggen voor de opleidingscursus.

 

 

 

2016 

 

 

.